Babeczki kakaowo - porzeczkowe

29 Sierpień 2012

 

¾ szklanki mąki pszennej razowej graham

2 łyżeczki kakao

85 g masła

ok. 10 g drożdży

60 g cukru trzcinowego

½ szklanki mleka

garść czarnej porzeczki ( może być mrożona)

 

Drożdże rozcieramy w kubku z odrobiną cukru i dodajemy letnie mleko. Mieszamy. Do mąki dorzucamy resztę cukru, kakao, rozpuszczone masło oraz rozpuszczone drożdże. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

Następnie zagniatamy ponownie i odrywamy małe kawałki, z których formujemy kulki wielkości piłeczki ping-pongowej. Wkładamy je do papierowych foremek na babeczki i na górze układamy po kilka owoców czarnej porzeczki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut bez termoobiegu.  

babeczki kakaowo -porzeczkowe