Babeczki kakaowo - porzeczkowe
29 Sierpień 2012
¾ szklanki mąki pszennej razowej graham
2 łyżeczki kakao
85 g masła
ok. 10 g drożdży
60 g cukru trzcinowego
½ szklanki mleka
garść czarnej porzeczki ( może być mrożona)
Drożdże rozcieramy w kubku z odrobiną cukru i dodajemy letnie mleko. Mieszamy. Do mąki dorzucamy resztę cukru, kakao, rozpuszczone masło oraz rozpuszczone drożdże. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Następnie zagniatamy ponownie i odrywamy małe kawałki, z których formujemy kulki wielkości piłeczki ping-pongowej. Wkładamy je do papierowych foremek na babeczki i na górze układamy po kilka owoców czarnej porzeczki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut bez termoobiegu.