Baci di dama, czyli pocałunki kobiety

29 Sierpień 2012

 

 

125 g mielonych migdałów

duża szczypta soli ( najlepiej morskiej)

125 masła

80 g drobnego cukru trzcinowego

laska wanilii

100 g mąki pszennej razowej graham

2 łyżki gorzkiego kakao

 

Sos karmelowy:

100 ml śmietanki 30%

25 ml wody

70 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka miodu

40 g masła

 

Na głębszej patelni podgrzewamy cukier, wodę i miód. Nie mieszamy. Po około 7 minutach zacznie tworzyć się karmel. Kiedy będzie miał złocisty kolor zdejmujemy z gazu i wlewamy podgrzaną wcześniej śmietankę. Kiedy polewa przestanie bulgotać, podgrzewamy całość i dodajemy masło. Karmel powinien się połączyć ze śmietanką i masłem. Zdejmujemy z gazu jak uzyskamy jednorodną konsystencję polewy. Odstawiamy na bok do przestygnięcia.

W misce mieszamy ze sobą zmielone migdały, sól, wyskrobane z laski wanilii nasionka, cukier i kakao. Następnie dodajemy masło i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione ( nie możemy też robić tego zbyt długo, by masło za bardzo się nie rozpuściło) odrywamy od niego małe kawałki, z których formujemy kuleczki. Układamy na papierze do pieczenia, delikatnie spłaszczając każde ciastko. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 10 minut. Gdy ciasteczka lekko przestygną , bierzemy po dwa, nakładamy łyżeczkę kremu karmelowego na spód jednego z nich i delikatnie dociskamy drugim. Powstaną w ten sposób podwójne ciasteczka z karmelem w środku.