Baci di dama, czyli pocałunki kobiety
29 Sierpień 2012
125 g mielonych migdałów
duża szczypta soli ( najlepiej morskiej)
125 masła
80 g drobnego cukru trzcinowego
laska wanilii
100 g mąki pszennej razowej graham
2 łyżki gorzkiego kakao
Sos karmelowy:
100 ml śmietanki 30%
25 ml wody
70 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka miodu
40 g masła
Na głębszej patelni podgrzewamy cukier, wodę i miód. Nie mieszamy. Po około 7 minutach zacznie tworzyć się karmel. Kiedy będzie miał złocisty kolor zdejmujemy z gazu i wlewamy podgrzaną wcześniej śmietankę. Kiedy polewa przestanie bulgotać, podgrzewamy całość i dodajemy masło. Karmel powinien się połączyć ze śmietanką i masłem. Zdejmujemy z gazu jak uzyskamy jednorodną konsystencję polewy. Odstawiamy na bok do przestygnięcia.
W misce mieszamy ze sobą zmielone migdały, sól, wyskrobane z laski wanilii nasionka, cukier i kakao. Następnie dodajemy masło i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione ( nie możemy też robić tego zbyt długo, by masło za bardzo się nie rozpuściło) odrywamy od niego małe kawałki, z których formujemy kuleczki. Układamy na papierze do pieczenia, delikatnie spłaszczając każde ciastko. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 10 minut. Gdy ciasteczka lekko przestygną , bierzemy po dwa, nakładamy łyżeczkę kremu karmelowego na spód jednego z nich i delikatnie dociskamy drugim. Powstaną w ten sposób podwójne ciasteczka z karmelem w środku.