Bakłażan z kaszą orkiszową

15 Luty 2013

1 średni bakłażan

1/3 szklanki mąki groszkowej

1/3 szklanki mąki białej

sezam

natka pietruszki

woda

200 g kaszy orkiszowej

70 g masła

sól do smaku

sos:

1 średnia marchewka

1 cebula

2 ząbki czosnku

200 g pieczarek

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki sosu sojowego

 

Kaszę orkiszową prażymy w garnku na maśle kilka minut ciągle mieszając. Następnie zalewamy dwukrotną ilością wody i solimy do smaku. Gotujemy na małym gazie aż kasza wchłonie całą wodę i stanie się miękka. Bakłażana kroimy w centymetrowe plastry i grilujemy na suchej patelni z dwóch stron. Mąkę groszkową i białą mieszamy z taką ilością wody, żeby powstało rzadkie ciasto naleśnikowe. Ciasto dość mocno solimy , maczamy w nim plastry bakłażana, następnie obtaczamy w ziarnie sezamu ( ALE MOŻEMY TEŻ ZREZYGNOWAĆ Z OBTACZANIA W SEZAMIE) i smażymy na odrobinie oliwy z oliwek na złocisto-brązowy kolor z dwóch stron.

Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy drobno poszatkowane ząbki czosnku, następnie dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę, całość dusimy kilka minut następnie dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę i pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy odrobinę soli i całość dusimy na małym gazie ok. 10-15 minut. Na końcu dodajemy sos sojowy. Kaszę podajemy z plastrami bakłażana w panierce z sosem grzybowym. Posypujemy obficie poszatkowaną natką pietruszki.