Barszcz ukraiński
28 Wrzesień 2012
Na specjalną prośbę Agaty :)
1 średnia marchewka
3 małe buraki
2 średnie pory
2 ząbki czosnku
1 mała pietruszka
1 średnia czerwona papryka
puszka czerwonej fasoli
puszka krojonych pomidorów
¼ szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz i mascarpone do smaku
Czosnek, pory, marchewkę, buraki, pietruszkę i paprykę kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzaną oliwę do garnka wrzucamy czosnek i pory i dusimy mieszając od czasu do czasu 2-3 minuty. Następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę i buraki i całość dusimy kolejne 15-20 minut. Na koniec dorzucamy pomidory, fasolę i dolewamy szklankę wody. Czekamy aż „zupa” się zagotuje. Solimy i pieprzymy do smaku. Na talerzu dodajemy łyżkę mascarpone.