Barszcz ukraiński

28 Wrzesień 2012

Na specjalną prośbę Agaty :)

 

1 średnia marchewka

3 małe buraki

2 średnie pory

2 ząbki czosnku

1 mała pietruszka

1 średnia czerwona papryka

puszka czerwonej fasoli

puszka krojonych pomidorów

¼ szklanki oliwy z oliwek

sól, pieprz i mascarpone do smaku

 

Czosnek, pory, marchewkę, buraki, pietruszkę i paprykę kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzaną oliwę do garnka wrzucamy czosnek i pory i dusimy mieszając od czasu do czasu 2-3 minuty. Następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę i buraki i całość dusimy kolejne 15-20 minut. Na koniec dorzucamy pomidory, fasolę i dolewamy szklankę wody. Czekamy aż „zupa” się zagotuje. Solimy i pieprzymy do smaku. Na talerzu dodajemy łyżkę mascarpone.