Bułeczki z sałatką szpinakową

04 Luty 2013

Początek lutego. Tak mało świeżych produktów, które możemy jeść i cieszyć się ich smakiem... To może na kolację bułeczkę z sałatką szpinakową,  ogórkiem i serem?:)

 

ok. 70 g liści młodego szpinaku

4 bułki

4 małe oscypki lub 8 plastrów wędzonej rolady ustrzyckiej

3-4 ogórki konserwowe

opakowanie serka „bieluch”

4 łyżki octu balsamicznego

4 łyżki miodu wielokwiatowego

2 łyżki oliwy z oliwek

oliwa z oliwek do podpiekania bułek

 

Szpinak myjemy i mieszamy z dressingiem z octu balsamicznego, miodu i oliwy. Oscypki kroimy na pół wzdłuż i podpiekamy na nieprzywierającej patelni. Bułki kroimy na pół i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek na patelni skórką do góry. Ogórki kroimy wzdłuż w plastry. Każdą część bułki smarujemy odrobiną białego serka, a następnie na jedną z nich nakładamy kilka plastrów ogórka, trochę szpinaku z dressingiem oraz przypieczone plastry oscypka lub po dwa plasterki rolady ustrzyckiej. Przykrywamy drugą połówką bułki.