Bułeczki z sałatką szpinakową
04 Luty 2013
Początek lutego. Tak mało świeżych produktów, które możemy jeść i cieszyć się ich smakiem... To może na kolację bułeczkę z sałatką szpinakową, ogórkiem i serem?:)
ok. 70 g liści młodego szpinaku
4 bułki
4 małe oscypki lub 8 plastrów wędzonej rolady ustrzyckiej
3-4 ogórki konserwowe
opakowanie serka „bieluch”
4 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki miodu wielokwiatowego
2 łyżki oliwy z oliwek
oliwa z oliwek do podpiekania bułek
Szpinak myjemy i mieszamy z dressingiem z octu balsamicznego, miodu i oliwy. Oscypki kroimy na pół wzdłuż i podpiekamy na nieprzywierającej patelni. Bułki kroimy na pół i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek na patelni skórką do góry. Ogórki kroimy wzdłuż w plastry. Każdą część bułki smarujemy odrobiną białego serka, a następnie na jedną z nich nakładamy kilka plastrów ogórka, trochę szpinaku z dressingiem oraz przypieczone plastry oscypka lub po dwa plasterki rolady ustrzyckiej. Przykrywamy drugą połówką bułki.