Ciasto francuskie z pomidorami

12 Październik 2012

To świetny i prosty pomysł na śniadanie, przekąskę lub przystawkę.

1/2 opakowania ciasta francuskiego
ok. 6 średnich pomidorów
1/2 opakowania serka "Bieluch"
kiełki rzodkiewki
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów i układamy albo na blasze posmarowanej oliwą, albo w ceramicznych foremkach. Na każdym kawałku układamy rozetę z plastrów pomidora. Lekko solimy i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut ( temperatura ok. 200 st. pieczenie od dołu). W tym czasie serek mieszamy z poszatkowanymi kiełkami rzodkiewki i odrobiną soli. Na upieczone kawałki ciasta nakładamy po łyżeczce serka i ozdabiamy kiełkami. Pieprzymy do smaku.

p.s. Kiełki rzodkiewki mogą korzystnie wpłynąć na porawę naszej odporności, ze względu na dużą zawartość witaminy C. Siarka zawarta w kiełkach ma z kolei bardzo dobry wpływ na stan skóry, włosów i paznokci.