Deser z syropem pomarańczowym

03 Listopad 2012

¾ szklanki kaszki kukurydzianej

50 g masła

1 i 1/2 szklanki wody

½ szklanki słodkiej śmietanki

płaska łyżka cukru trzcinowego

sos pomarańczowy:

sok z 4 pomarańczy

1/2 płaskiej łyżeczki świeżo mielonego kardamonu

½ płaskiej łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki cukru trzcinowego

1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

borówki do przybrania

 

Kaszkę kukurydzianą prażymy przez 2-3 minuty w garnku na maśle a następnie zalewamy wodą oraz śmietanką i gotujemy na małym ogniu często mieszając, żeby kaszka się nie przypaliła ( ok. 15 minut). Sok z pomarańczy gotujemy z cukrem, kardamonem, cynamonem i skórką aż trochę zgęstnieje ( ok.15-20 minut). Ugotowaną kaszkę przekładamy do małych miseczek ( czekamy aż odrobinę stężeje) i polewamy sosem pomarańczowym. Dekorujemy borówkami.