Deser z syropem pomarańczowym
03 Listopad 2012
¾ szklanki kaszki kukurydzianej
50 g masła
1 i 1/2 szklanki wody
½ szklanki słodkiej śmietanki
płaska łyżka cukru trzcinowego
sos pomarańczowy:
sok z 4 pomarańczy
1/2 płaskiej łyżeczki świeżo mielonego kardamonu
½ płaskiej łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
borówki do przybrania
Kaszkę kukurydzianą prażymy przez 2-3 minuty w garnku na maśle a następnie zalewamy wodą oraz śmietanką i gotujemy na małym ogniu często mieszając, żeby kaszka się nie przypaliła ( ok. 15 minut). Sok z pomarańczy gotujemy z cukrem, kardamonem, cynamonem i skórką aż trochę zgęstnieje ( ok.15-20 minut). Ugotowaną kaszkę przekładamy do małych miseczek ( czekamy aż odrobinę stężeje) i polewamy sosem pomarańczowym. Dekorujemy borówkami.