Fasolka ze szpinakiem i grzankami
06 Marzec 2013
1/3 szklanki fasolki mung
150 g świeżego szpinaku
1 puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
50 ml słodkiej śmietanki 30%
łyżka oliwy z oliwek
sól do smaku
kawałek pełnoziarnistej bułki
Fasolkę mung( malutka zielona, gdy ma łupinę lub żółta, gdy jest tej łupiny pozbawiona) gotujemy w dwukrotnej ilości wody, na małym gazie aż stanie się miękka ( 10-15 minut).
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy wyciśnięte ząbki czosnku, a następnie dodajemy umyty szpinak. Dusimy aż starci na objętości i dodajemy pomidory, ugotowaną odsączoną fasolkę oraz śmietankę. Solimy do smaku i dusimy 2-3 minuty. Bułkę kroimy w małą kostkę i podpiekamy na suchej patelni aż przyrumieni się.
Fasolkę z warzywami podajemy z chrupiącymi grzankami.