Fasolka ze szpinakiem i grzankami

06 Marzec 2013

1/3 szklanki fasolki mung

150 g świeżego szpinaku

1 puszka krojonych pomidorów

2 ząbki czosnku

50 ml słodkiej śmietanki 30%

łyżka oliwy z oliwek

sól do smaku

kawałek pełnoziarnistej bułki

 

Fasolkę mung( malutka zielona, gdy ma łupinę lub żółta, gdy jest tej łupiny pozbawiona) gotujemy w dwukrotnej ilości wody, na małym gazie aż stanie się miękka ( 10-15 minut).

Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy wyciśnięte ząbki czosnku, a następnie dodajemy umyty szpinak. Dusimy aż starci na objętości i dodajemy pomidory, ugotowaną odsączoną fasolkę oraz śmietankę. Solimy do smaku i dusimy 2-3 minuty. Bułkę kroimy w małą kostkę i podpiekamy na suchej patelni aż przyrumieni się.

Fasolkę z warzywami podajemy z chrupiącymi grzankami.