Kasza jaglana

26 Wrzesień 2013

Często podczas warsztatów kulinarnych, które prowadzę pojawiają się pytania dotyczące kaszy jaglanej, ale nie jej właściwości tylko... sposobu przygotowywania. Szczerze mówiąc wydawało mi się, że nie ma nic prostszego jak ugotowanie kaszy, ale chyba faktycznie jest coś na rzeczy, bo temat powraca jak bumerang :-)
Jaglanka jest uważana za jedną z najzdrowszych kasz, ponieważ jako jedyna NIE ZAKWASZA organizmu, jest BEZGLUTENOWA oraz zawiera KRZEMIONKĘ,  która ma zbawienny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Jest  lekkostrawna, więc można bardzo szybko wprowadzać ją do diety najmłodszych. Łuskane proso jest również idealne w okresie jesienno- zimowym, ponieważ... ma działanie antywirusowe oraz  wysuszające oragnizm ( masz katar?- zjedz miskę kaszy jaglanej:-)
 
Wszystko super... tylko naprawdę dużo osób skarży się, że jaglanka im po prostu... nie smakuje, bo po ugotowaniu jest GORZKA.
Od wielu lat gotuję ją w taki sam sposób i  nigdy nie miałam podobnych odczuć, moje "krzykaczki" również :))))
 
Szklankę kaszy jaglanej gotuję w dwukrotnej ( czasami 2 i1/2) ilości wody z odrobiną soli i... solidnym kawałkiem masła ( 2-3 łyżki).Dodatek masła powoduje, że kasza ma pyszną, kremową konsystencję. Do gotowej kaszy często dodaję jeszcze odrobinę sosu sojowego i... bardzo często już nic więcej, bo bez wymyślnych dodatków smakuje najlepiej. Chociaż z duszonym szpinakiem lub smażonym tofu też jest ekstra :)