Krem z dyni i grochu z pesto

19 Październik 2012

4 ząbki czosnku

1 średnia marchewka

1 średni korzeń pietruszki

1 średni por

2 szalotki

łyżka masła

3 łyżki oliwy z oliwek

namoczona 1/3 szklanki grochu

ok. 350 g dyni hokkaido

2 łyżki słodkiej papryki

sól do smaku

pesto:

pęczek świeżej bazylii

ok. 70 g parmezanu

2 łyżki oliwy z oliwek

sok z ½ cytryny

2 łyżki pestek dyni

 

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wyciśnięte ząbki czosnku, startą marchewkę, startą pietruszkę, drobno pokrojonego pora i poszatkowane szalotki. Całość odrobinę solimy i co jakiś czas mieszając dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. W 2 krotnej ilości wody gotujemy do miękkości żółty groch, a następnie dodajemy do podduszonych warzyw. Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię, dodajemy ok. 1 szklankę wody, słodką paprykę i gotujemy całość ok. 15-20 minut. Następnie miksujemy i solimy do smaku. Podajemy z dużą łyżką pesto.

Pesto:

Pestki prażymy na złocisty kolor na suchej patelni. Następnie miksujemy razem z poszatkowaną bazylią, sokiem z cytryny, oliwą i startym parmezanem na pesto (nie musi być idealnie gładkie).