Makaron sojowy z brokułami i grzybami mun
11 Marzec 2013
6 średnich różyczek brokuła
½ kostki tofu ( ok. 100 g)
2 łyżki marynowanych, krojonych grzybów mun
ok. 150 g makaronu sojowego
kawałek imbiru wielkości kciuka
3 ząbki czosnku
2 czerwone ostre papryki
szczypta soli
łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
½ łyżeczki cukru trzcinowego
sok z ½ cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
¾ szklanki wody
sos sojowy do smaku
sok z ½ cytryny
Czosnek i paprykę drobno szatkujemy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce, a kolendrę rozgniatamy w moździerzu i dorzucamy do czosnku i papryki. Doprawiamy odrobiną soli, dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy. Dorzucamy pokrojone w kostkę tofu, różyczki brokuła, grzybki mun i całość dusimy 5 minut. Następnie dolewamy wodę, sos sojowy ( ok. 2 łyżki) i dorzucamy makaron sojowy. Gdy makaron wchłonie cały płyn i stanie się miękki, danie doprawiamy sokiem z cytryny.