Makaron sojowy z brokułami i grzybami mun

11 Marzec 2013

6 średnich różyczek brokuła

½ kostki tofu ( ok. 100 g)

2 łyżki marynowanych, krojonych grzybów mun

ok. 150 g makaronu sojowego

kawałek imbiru wielkości kciuka

3 ząbki czosnku

2 czerwone ostre papryki

szczypta soli

łyżeczka zmielonych ziaren kolendry

½ łyżeczki cukru trzcinowego

sok z ½ cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

¾ szklanki wody

sos sojowy do smaku

sok z ½ cytryny

 

Czosnek i paprykę drobno szatkujemy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce, a kolendrę rozgniatamy w moździerzu i dorzucamy do czosnku i papryki. Doprawiamy odrobiną soli, dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy. Dorzucamy pokrojone w kostkę tofu, różyczki brokuła, grzybki mun i całość dusimy 5 minut. Następnie dolewamy wodę, sos sojowy ( ok. 2 łyżki) i dorzucamy makaron sojowy. Gdy makaron wchłonie cały płyn i stanie się miękki, danie doprawiamy sokiem z cytryny.