Makaron z dynią i pieczarkami
04 Listopad 2012
ok. 300 g dyni hokkaido
ok. 250 g pieczarek
3 ząbki czosnku
1 średnia cukinia
1 średnia czerwona, ostra papryczka
3 łyżki oliwy z oliwek
200 ml słodkiej śmietanki
200 g makaronu „małe kokardki”
sól do smaku
ok 120 g rukoli
Makaron gotujemy al dente. Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek, na patelnię. Następnie dorzucamy poszatkowany czosnek. Całość mieszamy i po kilku minutach dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz sól. Po kolejnych 5 minutach dorzucamy pokrojoną w plasterki cukinię, drobno poszatkowaną ostrą papryczkę i dolewamy śmietankę. Całość dusimy na małym ogniu aż cukinia stanie się miękka, ale nie będzie się rozpadać. Warzywa delikatnie mieszamy z makaronem. Na talerz nakładamy garść rukoli ( ok. 40 g) a na rukolę porcję warzyw z makaronem. Całość możemy polać odrobiną delikatnej oliwy.