Makaron z dynią i pieczarkami

04 Listopad 2012

ok. 300 g dyni hokkaido

ok. 250 g pieczarek

3 ząbki czosnku

1 średnia cukinia

1 średnia czerwona, ostra papryczka

3 łyżki oliwy z oliwek

200 ml słodkiej śmietanki

200 g makaronu „małe kokardki”

sól do smaku

ok 120 g rukoli

 

Makaron gotujemy al dente. Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek, na patelnię. Następnie dorzucamy poszatkowany czosnek. Całość mieszamy i po kilku minutach dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz sól. Po kolejnych 5 minutach dorzucamy pokrojoną w plasterki cukinię, drobno poszatkowaną ostrą papryczkę i dolewamy śmietankę. Całość dusimy na małym ogniu aż cukinia stanie się miękka, ale nie będzie się rozpadać. Warzywa delikatnie mieszamy z makaronem. Na talerz nakładamy garść rukoli ( ok. 40 g) a na rukolę porcję warzyw z makaronem. Całość możemy polać odrobiną delikatnej oliwy.