Makaron z fasolką mung
27 Wrzesień 2012
Jeżeli komuś się wydaje, że moje dzieci jedzą wszytko, to niestety jest w błędzie... Przygotowanie dla nich pełnowartościowego posiłku w dalszym ciągu jest dużym wyzwaniem. Gdy dowiedziały się, że na obiad jest makaron krzyknęły: „ Suuuuupeeeer!!!!” Gdy dodałam, że z fasolką: „ O nie!!!! Fuuuu z fasolką???!!!”. Ale potem udało mi się je namówić, żeby jednak spróbowały i...
usłyszałam tylko: „ Mamo, pyszne”. Uff znowu się udało :)
250 g makaronu kokardki
1 średnia marchewka
2 średnie, dojrzałe pomidory
1 ząbek czosnku
½ szklanki ugotowanej, odrobinę zmiksowanej fasolki mung
50 g parmezanu
sól do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
Makaron gotujemy al dente. Marchewkę ścieramy na najdrobniejszej tarce. Pomidory miksujemy na jednolitą masę, a czosnek bardzo drobno szatkujemy. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy czosnek, a po chwili marchewkę. Mieszamy 2-3 minuty, a następnie dodajemy zmiksowane pomidory, odparowujemy ok. 5 minut i dodajemy ugotowaną fasolkę. Solimy do smaku i mieszamy z makaronem oraz parmezanem.