Makaron z fasolką mung

27 Wrzesień 2012

Jeżeli komuś się wydaje, że moje dzieci jedzą wszytko, to niestety jest w błędzie... Przygotowanie dla nich pełnowartościowego posiłku w dalszym ciągu jest dużym wyzwaniem. Gdy dowiedziały się, że na obiad jest makaron krzyknęły: „ Suuuuupeeeer!!!!” Gdy dodałam, że z fasolką: „ O nie!!!! Fuuuu z fasolką???!!!”. Ale potem udało mi się je namówić, żeby jednak spróbowały i...

usłyszałam tylko: „ Mamo, pyszne”. Uff znowu się udało :)

 

250 g makaronu kokardki

1 średnia marchewka

2 średnie, dojrzałe pomidory

1 ząbek czosnku

½ szklanki ugotowanej, odrobinę zmiksowanej fasolki mung

50 g parmezanu

sól do smaku

3 łyżki oliwy z oliwek

 

Makaron gotujemy al dente. Marchewkę ścieramy na najdrobniejszej tarce. Pomidory miksujemy na jednolitą masę, a czosnek bardzo drobno szatkujemy. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy czosnek, a po chwili marchewkę. Mieszamy 2-3 minuty, a następnie dodajemy zmiksowane pomidory, odparowujemy ok. 5 minut i dodajemy ugotowaną fasolkę. Solimy do smaku i mieszamy z makaronem oraz parmezanem.