Makaron z grzybami
29 Sierpień 2012
To już zakrawa o jakieś zboczenie :-) Wystarczyła jedna noc poza domem żebyśmy w drodze powrotnej dyskutowali o tym, co smacznego przygotujemy sobie do jedzenia, gdy wrócimy... Cóż, nie ma to jak obiad ugotowany we własnej kuchni...
350 g casarecce nr 56 ( może być tez inny makaron, np. penne)
150 g pieczarek
3 ząbki czosnku
15 g suszonych grzybów
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
200 g śmietanki 30%
sól kamienna i pieprz do smaku
50 g pecorino
mały pęczek pietruszki
Makaron gotujemy al dente. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku. Gdy się przyrumieni dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Dodajemy sól i mieszamy, po chwili dolewamy śmietankę, dodajemy masło i dosypujemy zmielone w młynku do kawy suszone grzyby ( najlepszy wzmacniacz smaku :-))))) Dusimy ok. 10 minut, dodajemy ugotowany makaron, starty pecorino i całość delikatnie mieszamy. Na talerzu posypujemy poszatkowaną natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.