Minestra di farro

29 Sierpień 2012

¼ szklanki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

1 średnia cebula

1 ostra świeża czerwona papryczka

1 drobno pokrojony por

2 łyżeczki świeżego, lub suszonego tymianku

1 łyżeczka rozmarynu

350 g krojonych pomidorów z puszki

1 i ½ litra wywaru warzywnego

200 g ziaren orkiszu ( do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością )

sól i pieprz do smaku

1 pęczek pietruszki

garść listków świeżej bazylii

100 g startego sera pecorino lub parmezanu

oliwa z oliwek

 

Ziarenka orkiszu płuczemy i moczymy w dużej ilości wody przez noc. Na oliwie z oliwek dusimy drobno pokrojony czosnek, cebulę, ostrą papryczkę, por, rozmaryn i tymianek. Całość zalewamy wywarem warzywnym i dodajemy odsączony namoczony orkisz. Gotujemy minimum godzinę, tak aby ziarna orkiszu były miękkie. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy bazylię i poszatkowaną natkę pietruszki. Zupę podajemy posypaną startym serem i polaną dobrą oliwą z oliwek.