Minestra di farro
29 Sierpień 2012
¼ szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 ostra świeża czerwona papryczka
1 drobno pokrojony por
2 łyżeczki świeżego, lub suszonego tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
350 g krojonych pomidorów z puszki
1 i ½ litra wywaru warzywnego
200 g ziaren orkiszu ( do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością )
sól i pieprz do smaku
1 pęczek pietruszki
garść listków świeżej bazylii
100 g startego sera pecorino lub parmezanu
oliwa z oliwek
Ziarenka orkiszu płuczemy i moczymy w dużej ilości wody przez noc. Na oliwie z oliwek dusimy drobno pokrojony czosnek, cebulę, ostrą papryczkę, por, rozmaryn i tymianek. Całość zalewamy wywarem warzywnym i dodajemy odsączony namoczony orkisz. Gotujemy minimum godzinę, tak aby ziarna orkiszu były miękkie. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy bazylię i poszatkowaną natkę pietruszki. Zupę podajemy posypaną startym serem i polaną dobrą oliwą z oliwek.