Pierogi babci Tereski

23 Grudzień 2012

Pierogi mojej babci są jedną z tych rzeczy, które zawsze będą kojarzyć mi się z najpiękniejszym okresem w roku. Ze świętami Bożego Narodzenia:)

 

1 szklanka mąki pszennej

ok. 1/3 szklanki wody

mąka do podsypywania

ok. 100 g kiszonej kapusty

½ marchewki

100 g pieczarek

2 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki masła

¼ szklanki bułki tartej

sól do smaku

 

Kapustę szatkujemy,a marchewkę oraz pieczarki ścieramy na tarce i wszystko razem dusimy na patelni na oliwie z oliwek ok. 20 minut. Następnie studzimy.

Mąkę pszenną wyrabiamy z wodą na sprężyste ciasto. Wałkujemy na podsypanym mąką blacie na cienki placek i szklanką wycinamy kółka. Na każdym z nich układamy po łyżeczce farszu z kapusty, składamy na pół i zaginamy rant. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia.

Gotowe pierogi możemy podpiec na patelni z masłem, bułką tartą i odrobiną soli.