Rozweselająca kasza orkiszowa z "kulkami" :)

05 Listopad 2013

Orkisz jest starą odmianą pszenicy. W ilościach hurtowych był spożywany przez gladiatorów, którzy uważali, że zawdzięczają mu swoją wyjątkową siłę.
W XII w orkisz rozpropagowała mniszka Hildegarda z Bingen. Twierdziła ona, że jest on doskonałym środkiem leczniczym!  i ma działanie rozgrzewające i natłuszczające.
Ponadto orkisz buduje mięśnie, poprawia nastrój i ma działanie... ROZWESELAJĄCE :)))
Zawiera także RODANIN, czyli naturalny ANTYBIOTYK, który wzmacnia układ odpornościowy.

szklanka drobnej kaszy orkiszowej
2 i 1/2 szklanki wody
4 łyżki masła
sól do smaku
4 łyżki startego parmezanu
3/4 szklanki zielonego groszku
3/4 szklanki obranego bobu
200 g szpinaku
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki słodkiej 30% śmietanki
sól do smaku
paremzan do przybrania
 
Do kaszy dodajemy 2 łyżki masła, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę soli i gotujemy aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie dodajemy starty parmezan i całość mieszamy.
Czosnek kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy szpinak, groszek, bób odrobinę wody, 2 łyżki masła, śmietankę i całość dusimy 5 minut na mały ogniu. Solimy do smaku.
Kaszę podajemy z uduszonym szpinakiem, bobem oraz groszkiem i ozdabiamy plasterkami parmezanu.

 

P.s. A dlaczego z kulkami? Bo Jagódka tak mówi m.in. na zielony groszek :)))))))