Ryż curry

23 Marzec 2013

2 szalotki

½ szkalnki ryżu basmati

2 łyżki masła

2 płaskie łyżki dobrego curry ( bez glutaminianu sodu)

150 g bobu ( mrożonego lub świeżego)

150 g kukurydzy ( mrożonej lub świeżej)

100 g tempeh

½ ostrej papryczki

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

sól do smaku

 

Na dwóch łyżkach masła podsmażamy pokrojone w cienkie plasterki szalotki z curry. Następnie dodajemy ryż basmati i podprażamy go chwilę z cebulą, ciągle mieszając. Następnie zalewamy dwukrotną ilością wody. Tempeh kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na patelni na 2 łyżkach oliwy z drobno poszatkowaną papryczką, czosnkiem i solą na złocisty kolor. W małym garnku gotujemy kilka minut w małej ilości wody bób z odrobiną soli ( gdy jest mrożony, przed ugotowaniem możemy go obrać). Gdy ryż jest ugotowany ( powinien wchłonąc całą wodę i być sypki) przesypujemy go na patelnię z podsmażonym tempeh, dodajemy kukurydzę, całość delikatnie mieszamy i podsmażamy 2-3 minuty. Na końcu dodajemy ugotowany, odsączony bób i ostrożnie mieszamy.