Ryż z jarmużem i sadzonym jajkiem
28 Styczeń 2014
Jarmuż to nic innego jak odmiana kapusty. Przez długie lata był wykorzystywany głównie ze względu na swoje walory...ozdobne, ale warto wiedzieć, że jest świetnym źródłem witaminy C, wapnia, czy żelaza. Zawiera ponadto sulforafan ( występuje on także m.in. w brokułach), czyli związek posiadający silne właściwości przeciwnowotworowe.
(proporcje dla 2 osób)
½ szklanki ryżu basmati
1 szklanka wody
łyżeczka masła
ok. 150 g jarmużu
1 papryka ramiro
1/3 szklanki wody
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka kropli tabasco
2 jajka
sól do smaku
Ryż gotujemy z łyżeczką masła w podwójnej ilości wody z odrobiną soli, pod pokrywką, aż wchłonie całą wodę.
Z liści jarmużu wycinamy twardy rdzeń i wrzucamy je na patelnię z masłem i oliwą. Paprykę kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy do jarmużu. Dusimy pod pokrywką ok. 25 min. dolewając co jakiś czas wodę, żeby liście i papryka nie przypaliły się. Na sam koniec dodajemy kilka kropli tabasco. Na drugiej patelni na odrobinie oliwy smażymy jajka.
Ugotowany ryż podajemy z uduszonym jarmużem, papryką i jakiem.