Słone owsiane ciasteczka z czarnuszką

22 Marzec 2013

CZARNUSZKA JEST DOSKONAŁYM LEKARSTWEM NA WIELE SCHORZEŃ. DZIAŁA M.IN. : przeciwbakteryjne, przeciwbólowo, rozkurczająco, poprawia trawienie, reguluje miesiączkę i wzmacnia odporność.

 

½ szklanki zmielonych płatków owsianych

1/3 szklanki pestek słonecznika

ok 70 g masła

ok. 70 g parmezanu

2 płąskie łyżki 12% śmietany

2 łyżki czarnuszki

płaska łyzeczka soli kamiennej

 

Pestki słonecznika prazymy na złocisty kolor i mielimy w młynku do kawy. Zmielone pestki mieszamy ze zmielonymi płatkami owsianymi, startym na drobnej tarce parmezanem, czarnuszką, solą, śmietaną i masłem. Szybko wyrabiamy ciasto, żeby nie rozpuścić masła.

Kruche ciasto wałkujemy i wycinamy z niego ciasteczka. Na blasze przykrytej papierem do pieczenia pieczemy w rozgrzanym piekarniku ( 200 stopni) aż staną się złocisto-brązowe ( ok. 30 minut).