Słone owsiane ciasteczka z czarnuszką
22 Marzec 2013
CZARNUSZKA JEST DOSKONAŁYM LEKARSTWEM NA WIELE SCHORZEŃ. DZIAŁA M.IN. : przeciwbakteryjne, przeciwbólowo, rozkurczająco, poprawia trawienie, reguluje miesiączkę i wzmacnia odporność.
½ szklanki zmielonych płatków owsianych
1/3 szklanki pestek słonecznika
ok 70 g masła
ok. 70 g parmezanu
2 płąskie łyżki 12% śmietany
2 łyżki czarnuszki
płaska łyzeczka soli kamiennej
Pestki słonecznika prazymy na złocisty kolor i mielimy w młynku do kawy. Zmielone pestki mieszamy ze zmielonymi płatkami owsianymi, startym na drobnej tarce parmezanem, czarnuszką, solą, śmietaną i masłem. Szybko wyrabiamy ciasto, żeby nie rozpuścić masła.
Kruche ciasto wałkujemy i wycinamy z niego ciasteczka. Na blasze przykrytej papierem do pieczenia pieczemy w rozgrzanym piekarniku ( 200 stopni) aż staną się złocisto-brązowe ( ok. 30 minut).