Sól sezamowa
20 Wrzesień 2013
Co jest najlepszym źródłem wapnia?
Pewnie większość z Was pomyśli od razu o mleku, tymczasem w 100 g mleka jest 118 mg wapnia, a w 100 g SEZAMU ... 1160 mg !!!!!!!!!!!
Prawie 10 x WIĘCEJ!
No tak, powiecie, ale łatwiej jest wypić mleko niż zjeść tyle sezamu.
Tak? To przygotujcie sól sezamową, którą możecie posypywać kanapki, ugotowaną kaszę, makarony i przekonacie się ile jesteście w stanie zjeść jej w ciągu dnia :-)
Proporcje są różne 1 część soli na 5 części sezamu, albo na 10 części sezamu, 15... spróbujcie, które odpowiadają Wam najbardziej.
Na suchej patelni prażycie sezam z solą, aż się przyrumieni i albo miksujecie go w młynku do kawy... albo ugniatacie w moździerzu.
Smacznego!