Szpinakowa z bobem

20 Listopad 2012

Szpinak i bób mogłabym jeść codziennie! Nie żartuję. Czasami, gdy mam ochotę na jakiś " smaczek"... podsmażam ziarna bobu na maśle, posypuję solą morską lub kamienną i... odpływam z rozkoszy :-) Tę zupę wymyśliłam do czwartkowego DDTVN i chyba jutro znowu zrobię ją na obiad...

 

250 g szpinaku ( może być mrożony, ale w liściach)

4 ząbki czosnku

2 pory ( tylko jasne części)

1 pietruszka

¼ selera

4 łyżki oliwy z oliwek

opakowanie śmietankowego serka philadelphia 125 g

ok. 200 g bobu

3 łyżki masła

sól do smaku

 

Drobno poszatkowany czosnek podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie z oliwek, następnie dorzucamy poszatkowane pory i startą na tarce pietruszkę oraz selera. Całość smażymy ok. 10 minut, aż seler i pietruszka się przyrumieni. Następnie dorzucamy szpinak, który chwilę dusimy i całość zalewamy 1,2 l wody. Gotujemy ok. 10 minut. W tym czasie w bardzo małej ilości osolonej wody z masłem gotujemy bób( najlepiej go obrać ze skórki, ale jeśli zostanie w skórce to też nic się nie stanie :-), gdy już będzie miękki ( po ok. 10 minutach) dodajemy go do zupy szpinakowej. Solimy do smaku, a na końcu dodajemy śmietankowy serek.