Tagliatelle z maślakami i suszonymi pomidorami
21 Październik 2013
W tym roku na brak grzybów nie można narzekać. Wystarczy krótka wycieczka do lasu, by wrócić z koszem pełnym np maślaków... które w połączeniu z suszonymi pomidorami, słodką śmietanką i tymiankiem stworzą kombinację doskonałą.
250 g makaronu tagliatelle
5-6 średniej wielkości maślaków ( obranych ze skórki)
5-6 pomidorów suszonych
kilka gałązek tymianku
2 ząbki czosnku
kilka kropli tabasco
3 łyżki masła
100 ml słodkiej śmietanki
50 g startego parmezanu
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Maślaki i pomidory kroimy na plasterki. Na rozgrzane masło wrzucamy wyciśnięty czosnek, a po chwili wrzucamu maślaki i pomidory. Całość podsmażamy kilka minut , a następnie dolewamy śmietankę i dodajmey kilka kropli tabasco oraz świeży tymianek. Całość dusimy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Mieszamy z ugotowanym makaronem i posypujemy parmezanem.