Tortiglioni z koperkiem

30 Sierpień 2012

 

W te wakacje do Włoch nie pojechałam i … może dlatego... cały czas mam ochotę na makaron!!! Nie wiem jak to odbije się na mojej sylwetce, ale dla dobrej pasty jestem w stanie zrezygnować z talii osy, której i tak nigdy nie miałam :-)

 

300 g makaronu tortiglioni

2 średnie cebule

1 ząbek czosnku

200 g zielonego groszku

200 ml śmietanki 30 %

czubata łyżka kolorowego pieprzu

4 łyżki oliwy z oliwek

sól kamienna do smaku

średniej wielkości pęczek koperku

 

Makaron gotujemy al dente. Cebule obieramy ze skórki, kroimy na pół i w cienkie plasterki. Wrzucamy razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Podsmażamy ok. 7-10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy groszek zielony, zmiażdżony kolorowy pieprz oraz śmietankę i całość podgrzewamy kolejne 5 minut. Na koniec wsypujemy poszatkowany koperek, sól do smaku i dodajemy ugotowany makaron.