Tortiglioni z koperkiem
30 Sierpień 2012
W te wakacje do Włoch nie pojechałam i … może dlatego... cały czas mam ochotę na makaron!!! Nie wiem jak to odbije się na mojej sylwetce, ale dla dobrej pasty jestem w stanie zrezygnować z talii osy, której i tak nigdy nie miałam :-)
300 g makaronu tortiglioni
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
200 g zielonego groszku
200 ml śmietanki 30 %
czubata łyżka kolorowego pieprzu
4 łyżki oliwy z oliwek
sól kamienna do smaku
średniej wielkości pęczek koperku
Makaron gotujemy al dente. Cebule obieramy ze skórki, kroimy na pół i w cienkie plasterki. Wrzucamy razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Podsmażamy ok. 7-10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy groszek zielony, zmiażdżony kolorowy pieprz oraz śmietankę i całość podgrzewamy kolejne 5 minut. Na koniec wsypujemy poszatkowany koperek, sól do smaku i dodajemy ugotowany makaron.