Tosty z bakłażanem i mozarellą

25 Luty 2013

8 kromek chleba razowego ( najlepiej na zakwasie)

8 plasterków mozarelli

1 mały bakłażan

pesto:

pęczek natki pietruszki

1 ząbek czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek

50 g parmezanu

2 łyżki pestek słonecznika

sok z ½ cytryny

 

Wszystkie skłądniki pesto miksujemy w blenderze na jednolitą pastę ( w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy z oliwek lub soku z cytryny).

Bakłażana kroimy w plasterki o grubości 1 cm i podpiekamy z dwóch stron na suchej patelni, żeby stał się miękki.

Na kromkę chleba nakładamy plasterek mozarelli, łyżkę pesto i plaster bakłażana, który przykrywamy znowu mozarellą i kromką chleba. Wkładamy do opiekacza i wyjmujemy gdy chcleb przyrumieni się z dwóch stron.