Tulipany z warzywami
10 Listopad 2012
To nie pomyłka :) jeżeli uda Wam się kupić makaron w kształcie tulipanów z pewnością zakochacie się w nim tak samo jak ja :)
(proporcje dla 4 osób)
200 g makaronu „tulipany”
1 średniej wielkości bakłażan
2 czerwone papryki ramiro ( długie i słodkie)
1/3 ostrej czerwonej papryczki
8 łodyg selera naciowego
2 małe marchewki
4 ząbki czosnku
2 łyżki sezamu
4 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka imbiru w proszku
pęczek szczypiorku
4 średnie ogórki kwaszone
6 łyżek oliwy z oliwek
ewentualnie sól do smaku
Makaron gotujemy al dente ( musi być lekko twardy, żeby na końcu wchłonął odrobinę sosu z warzyw). Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno poszatkowane ząbki czosnku, a po chwili dorzucamy pokrojoną w cienkie słupki marchewkę i pokrojonego w cienkie plasterki selera naciowego. Po ok. 5 minutach dorzucamy pokrojone w plasterki papryki i pokrojonego w paski bakłażana oraz jak najdrobniej poszatkowaną ostrą papryczkę, imbir, cukier i sezam. Całość podsmażamy na średnim gazie mieszając od czasu do czasu, aż bakłażan zmięknie ( ok. 7-10 minut). Na koniec dodajemy sos sojowy, poszatkowany szczypiorek, pokrojone w zapałkę ogórki oraz ugotowany makaron. Całość chwilę mieszamy, żeby wszystkie smaki się połączyły.