Tulipany z warzywami

10 Listopad 2012

To nie pomyłka :) jeżeli uda Wam się kupić makaron w kształcie tulipanów z pewnością zakochacie się w nim tak samo jak ja :)

 (proporcje dla 4 osób)

200 g makaronu „tulipany”

1 średniej wielkości bakłażan

2 czerwone papryki ramiro ( długie i słodkie)

1/3 ostrej czerwonej papryczki

8 łodyg selera naciowego

2 małe marchewki

4 ząbki czosnku

2 łyżki sezamu

4 łyżki sosu sojowego

½ łyżeczki cukru trzcinowego

1 łyżeczka imbiru w proszku

pęczek szczypiorku

4 średnie ogórki kwaszone

6 łyżek oliwy z oliwek

ewentualnie sól do smaku

 

Makaron gotujemy al dente ( musi być lekko twardy, żeby na końcu wchłonął odrobinę sosu z warzyw). Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno poszatkowane ząbki czosnku, a po chwili dorzucamy pokrojoną w cienkie słupki marchewkę i pokrojonego w cienkie plasterki selera naciowego. Po ok. 5 minutach dorzucamy pokrojone w plasterki papryki i pokrojonego w paski bakłażana oraz jak najdrobniej poszatkowaną ostrą papryczkę, imbir, cukier i sezam. Całość podsmażamy na średnim gazie mieszając od czasu do czasu, aż bakłażan zmięknie ( ok. 7-10 minut). Na koniec dodajemy sos sojowy, poszatkowany szczypiorek, pokrojone w zapałkę ogórki oraz ugotowany makaron. Całość chwilę mieszamy, żeby wszystkie smaki się połączyły.