Ultra proste duszone warzywa (np. na śniadanie:-)

29 Sierpień 2012

 

2 czerwone papryki

1 średnia cukinia

1 średni bakłażan

5 łyżek oliwy z oliwek

mały pęczek pietruszki

sól do smaku

 

Paprykę kroimy w dużą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię ( najlepiej żeliwną). Pod pokrywka pieczemy kilka minut żeby papryka się lekko przypaliła ( uzyskamy w ten sposób lekko przydymiony aromat). Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, solimy do smaku, mieszamy i pieczemy kolejne 2-3 minuty pod pokrywką. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie plastry cukinię, dolewamy oliwę, mieszamy i pod pokrywką dusimy 5-7 minut na małym ogniu.

Przed podaniem posypujemy drobno poszatkowana natką pietruszki.

Warzywa można podać z odsmażonymi na oliwie ziemniakami z dużą ilością gęstego, greckiego jogurtu.

duszone warzywa