Ultra proste duszone warzywa (np. na śniadanie:-)
29 Sierpień 2012
2 czerwone papryki
1 średnia cukinia
1 średni bakłażan
5 łyżek oliwy z oliwek
mały pęczek pietruszki
sól do smaku
Paprykę kroimy w dużą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię ( najlepiej żeliwną). Pod pokrywka pieczemy kilka minut żeby papryka się lekko przypaliła ( uzyskamy w ten sposób lekko przydymiony aromat). Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, solimy do smaku, mieszamy i pieczemy kolejne 2-3 minuty pod pokrywką. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie plastry cukinię, dolewamy oliwę, mieszamy i pod pokrywką dusimy 5-7 minut na małym ogniu.
Przed podaniem posypujemy drobno poszatkowana natką pietruszki.
Warzywa można podać z odsmażonymi na oliwie ziemniakami z dużą ilością gęstego, greckiego jogurtu.