Żółte bułeczki
04 Listopad 2012
300g mąki pszennej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
70 g masła
10 g świeżych drożdży
100 ml mleka
odrobina szafranu
1 łyżka śmietany
120 g winogron bezpestkowych
70 g moreli suszonych
Mleko odrobinę podgrzewamy z szafranem. Drożdże ucieramy z odrobiną cukru i zalewamy letnim mlekiem z szafranem. Do mąki dodajemy resztę cukru, roztopione masło, śmietanę oraz rozpuszczone w mleku drożdże. Całość wyrabiamy i odstawiamy na bok w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wyrabiamy ponownie razem z poszatkowanymi morelami oraz winogronami i dzielimy na małe bułeczki, które odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy na złocisty kolor w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.