Żółte bułeczki

04 Listopad 2012

300g mąki pszennej

1/3 szklanki cukru trzcinowego

70 g masła

10 g świeżych drożdży

100 ml mleka

odrobina szafranu

1 łyżka śmietany

120 g winogron bezpestkowych

70 g moreli suszonych

 

Mleko odrobinę podgrzewamy z szafranem. Drożdże ucieramy z odrobiną cukru i zalewamy letnim mlekiem z szafranem. Do mąki dodajemy resztę cukru, roztopione masło, śmietanę oraz rozpuszczone w mleku drożdże. Całość wyrabiamy i odstawiamy na bok w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wyrabiamy ponownie razem z poszatkowanymi morelami oraz winogronami i dzielimy na małe bułeczki, które odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy na złocisty kolor w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.