Zupa brokułowo - grochowa
29 Sierpień 2012
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
2 średnie ziemniaki
1 średni por
4 różyczki brokuła
4 łyżki zielonego grochu
¼ szklanki oliwy z oliwek
sól do smaku
sos sojowy do smaku
olej sezamowy do smaku
2 l wody
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, a pora bardzo drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka z oliwą i dusimy kilka minut. Ziemniaki obieramy. Jednego kroimy w drobną kostkę, a drugiego też ścieramy na tarce, brokuły kroimy na małe kawałki. Wszystkie warzywa dorzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy groch. Gotujemy aż groch stanie się miękki ( w szybkowarze 15 minut, w normalnym garnku minimum 30minut). Dodajemy sól, sos sojowy i olej sezamowy do smaku. Możemy posypać natką pietruszki.