Zupa brokułowo - grochowa

29 Sierpień 2012

1 średnia marchewka

1 średnia pietruszka

2 średnie ziemniaki

1 średni por

4 różyczki brokuła

4 łyżki zielonego grochu

¼ szklanki oliwy z oliwek

sól do smaku

sos sojowy do smaku

olej sezamowy do smaku

2 l wody

 

Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, a pora bardzo drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka z oliwą i dusimy kilka minut. Ziemniaki obieramy. Jednego kroimy w drobną kostkę, a drugiego też ścieramy na tarce, brokuły kroimy na małe kawałki. Wszystkie warzywa dorzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy groch. Gotujemy aż groch stanie się miękki ( w szybkowarze 15 minut, w normalnym garnku minimum 30minut). Dodajemy sól, sos sojowy i olej sezamowy do smaku. Możemy posypać natką pietruszki.

zupa brokułowo grochowa