Zupa z pieczonej papryki
20 Listopad 2012
4 czerwone papryki
1 średnia marchewka
¼ selera
główka czosnku
mała gałązka rozmarynu
1 ostra czerwona papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy
Paprykę w całości i główkę czosnku przekrojoną na pół pieczemy w piekarniku, aż papryka przypiecze się z dwóch stron, a czosnek stanie się miękki. W garnku na oliwie z oliwek podsmażamy mieszając od czasu do czasu startą na tarce marchewkę oraz startego selera, listki rozmarynu oraz poszatkowaną ostrą paprykę. Po ok. 10 minutach zalewamy wszystko wodą i dodajemy koncentrat. Upieczona paprykę obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych, czosnek wyciskamy. Paprykę i czosnek dodajemy do zupy i miksujemy. Na koniec wrzucamy ugotowaną ciecierzycę i solimy do smaku.