Zupa z soczewicą i grzybami
15 Listopad 2012
½ szklanki czarnej soczewicy BELUGA ( może też być zielona)
2 średnie ziemniaki
¼ średniego selera
1 duża cebula ( najlepiej czosnkowa)
mała garść suszonych grzybów
2 ząbki czosnku
100 ml słodkiej śmietanki 30 %
5 łyżek oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
groszek ptysiowy
Selera ścieramy na grubej tarce i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, odrobinę solimy i smażymy całość na średnim gazie mieszając od czasu do czasu aż cebula się zeszkli. Na koniec dosłownie na chwilę dorzucamy poszatkowany czosnek, chwilę mieszamy i wszystko zalewamy 1,2 l wody. Dodajemy namoczoną soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zmielone w młynku grzyby i całość gotujemy aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Na końcu dodajemy śmietankę, solimy i pieprzymy do smaku. Możemy zupę zmiksować, ale nie jest to konieczne. Podajemy z groszkiem ptysiowym.