Zupa z soczewicą i grzybami

15 Listopad 2012

½ szklanki czarnej soczewicy BELUGA ( może też być zielona)

2 średnie ziemniaki

¼ średniego selera

1 duża cebula ( najlepiej czosnkowa)

mała garść suszonych grzybów

2 ząbki czosnku

100 ml słodkiej śmietanki 30 %

5 łyżek oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

groszek ptysiowy

 

Selera ścieramy na grubej tarce i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, odrobinę solimy i smażymy całość na średnim gazie mieszając od czasu do czasu aż cebula się zeszkli. Na koniec dosłownie na chwilę dorzucamy poszatkowany czosnek, chwilę mieszamy i wszystko zalewamy 1,2 l wody. Dodajemy namoczoną soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zmielone w młynku grzyby i całość gotujemy aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Na końcu dodajemy śmietankę, solimy i pieprzymy do smaku. Możemy zupę zmiksować, ale nie jest to konieczne. Podajemy z groszkiem ptysiowym.