Boczniak z pikantnym sosem miodowym

05 Luty 2013

250 g boczniaka

1/3 szklanki mąki grochowej

½ szklanki mąki białej

ok. 1 i ½ szklanki wody

odrobina soli

oliwa do smażenia

sos:

ząbek czosnku

1 ostra czerwona papryczka

3 łyżki miodu wielokwiatowego

szczypta soli

2 łyżki soku z cutryny

1/3 szklanki oleju ryżowego

 

Boczniaka lekko zgniatamy ( najlepiej tłuczkiem do mięsa;-). Nóżki nie mogą być grubsze niż kapelusze, żeby grzyby równomiernie się przysmażyły. Mąkę grochową mieszamy z mąką pszenną, solą i wodą, żeby uzyskać bardzo rzadkie ciasto naleśnikowe. Plastry boczniaka moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanej oliwie na złocisty kolor z dwóch stron. Podajemy z pikantnym sosem.

Sos:

Czosnek wyciskamy, a papryczkę bardzo drobno szatkujemy. Obydwa składniki dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny, miodem i olejem.