Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

25 Wrzesień 2012

W niedzielę razem z moim 80-letnim dziadkiem Stasiem i dziewczynkami pojechałam na działkę. Po ogromną dynię, młode orzechy, słodkie winogrona, chrupiące marchewki i soczyste pomidory. Idealne do zapiekanki z kaszy jęczmiennej.

 

2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej

1 duża łyżka mascarpone

1 łyżka masła

150 g startego parmezanu

mały bakłażan

4 średnie dojrzałe pomidory

1 mała marchewka

1 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

sól do smaku

 

Kaszę mieszamy z mascarpone oraz masłem i połowę rozkładamy cienką warstwą w naczyniu żaroodpornym. Bakłażana kroimy w małą kostkę, marchewkę ścieramy na drobnej tarce, czosnek drobno szatkujemy, dwa pomidory miksujemy na sos, a dwa kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy czosnek, a po chwili marchewkę, dusimy 2-3 minuty i dorzucamy bakłażana. Całość mieszamy aż bakłażan stanie się miękki, a następnie dodajemy sos pomidorowy. Chwilę odparowujemy i solimy do smaku. Połowę rozkładamy na warstwie kaszy i posypujemy połową startego parmezanu. Następnie przykrywamy drugą porcją kaszy, uduszonymi warzywami i przykrywamy pokrojonymi w plasterki pomidorami i posypujemy resztą startego sera. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ( temp. 220 stopni, pieczenie od góry i od dołu) i zapiekamy ok. 30 minut.