Ryż z jarmużem i sadzonym jajkiem
28 Styczeń 2014
Jarmuż to nic innego jak odmiana kapusty. Przez długie lata był wykorzystywany głównie ze względu na swoje walory...ozdobne, ale warto wiedzieć, że jest świetnym źródłem witaminy C, wapnia, czy żelaza. Zawiera ponadto sulforafan ( występuje on także m.in. w brokułach), czyli związek posiadający silne właściwości przeciwnowotworowe.
(proporcje dla 2 osób)
½ szklanki ryżu basmati
1 szklanka wody
łyżeczka masła
ok. 150 g jarmużu
1 papryka ramiro
1/3 szklanki wody
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka kropli tabasco
2 jajka
sól do smaku
Ryż gotujemy z łyżeczką masła w podwójnej ilości wody z odrobiną soli, pod pokrywką, aż wchłonie całą wodę.
Z liści jarmużu wycinamy twardy rdzeń i wrzucamy je na patelnię z masłem i oliwą. Paprykę kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy do jarmużu. Dusimy pod pokrywką ok. 25 min. dolewając co jakiś czas wodę, żeby liście i papryka nie przypaliły się. Na sam koniec dodajemy kilka kropli tabasco. Na drugiej patelni na odrobinie oliwy smażymy jajka.
Ugotowany ryż podajemy z uduszonym jarmużem, papryką i jakiem.
Pierogi z czarną soczewicą beluga
22 Styczeń 2014
Pierogi z czarną soczewicą
½ szklanki czarnej soczewicy beluga
2 łyżki masła
łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka garam masali
łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki mascarpone
sól do smaku
ciasto:
szklanka mąki
woda
GARAM MASALA to tak zwana „ gorąca mieszanka” przypraw, występuje w kilku odmianach i dość łatwo przygotować ją w domu.
łyżka ziaren kolendry
łyżeczka cynamonu
łyżka kminu rzymskiego
łyżeczka goździków
2 liście laurowe
½ łyżeczki pieprzu cayenne
łyżeczka gałki muszkatołowej
Wszystkie składniki mielimy w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu.
Do miski wsypujemy szklankę mąki, a następnie dodajemy tyle wody, by uzyskać luźne ciasto. Mieszamy łyżką i wyjmujemy na blat obficie posypany mąką. Ugniatamy aż ciasto przestanie się lepić do rąk oraz blatu. Powinno być sprężyste, ale nie za twarde. Długie wyrabianie spowoduje, że łatwiej będzie cienko rozwałkować ciasto na cienki placek, a potem ulepić z niego ładne pierogi.
Soczewicę gotujemy na małym gazie w potrójnej ilości wody, aż stanie się miękka, a cała woda wyparuje. Następnie na oliwie minutę podprażamy garam masalę, którą następnie dodajemy do ugotowanej soczewicy razem z sosem sojowym, masłem i mascarpone. Solimy do smaku.
Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na cienkie placki. Szklanką wykrawamy kółka, które napełniamy łyżeczką farszu z soczewicy. Sklejamy rant i gotujemy w posolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi podajemy z odrobiną masła i sosu sojowego, przypruszone natką pietruszki.
Zupa szpinakowa
14 Styczeń 2014
Ziiiima przyszła. Ziiiiimno. Coś na rozgrzewkę? Może zupa.
250 g szpinaku ( może być mrożony, ale w liściach)
4 ząbki czosnku
2 pory
1 pietruszka
¼ średniego selera
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
4 łyżki oliwy z oliwek
opakowanie śmietankowego serka philadelphia 125 g
ok. 200 g bobu
4 łyżki masła
sól do smaku
Drobno poszatkowany czosnek podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie z oliwek, następnie dorzucamy pokrojone w cienkie plasterki pory i startą na tarce pietruszkę oraz selera. Całość smażymy ok. 10 minut, aż seler i pietruszka się przyrumienią. Następnie dorzucamy szpinak, który chwilę dusimy i całość zalewamy 1 l wody. Gotujemy ok. 10 minut. Na końcu dodajemy masło i bób ( najlepiej go obrać ze skórki). Gdy jest mrożony będzie miękki po ok. 5 minutach gotowania w zupie.Gotową zupę solimy do smaku, dodajemy gałkę muszkatołową, a na koniec, na talerzu śmietankowy serek.
Kalafior z kminem rzymskim
07 Styczeń 2014
Od mniej wiecej miesiąca jest dostępny nowy magazyn na tablety SMAQ. Możecie w nim znaleźć moje zdjęcia i aromatyczne, pachnące przyprawami przepisy...
średni kalafior
250g pomidorków cherry
płaska łyżka zmiażdżonych ziaren kolendry
płaska łyżka kminu rzymskiego
2 duże ząbki czosnku
łyżka curry
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
½ szklanki wody
Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy poszatkowany czosnek, kmin rzymski, kolendrę i curry. Całość chwilę prażymy, a nastepnie dorzucamy pokrojonrgo na małe różyczki kalafiora, dodajemyy masło, pokrojone ne pół pomidory, podsmażamy chwilę, dodajemy wodę, przykrywamy i dusimy 5- 10 minut. Solimy do smaku . Smaczy i na ciepło i na zimno.