Pierogi z czarną soczewicą beluga
22 Styczeń 2014
Pierogi z czarną soczewicą
½ szklanki czarnej soczewicy beluga
2 łyżki masła
łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka garam masali
łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki mascarpone
sól do smaku
ciasto:
szklanka mąki
woda
GARAM MASALA to tak zwana „ gorąca mieszanka” przypraw, występuje w kilku odmianach i dość łatwo przygotować ją w domu.
łyżka ziaren kolendry
łyżeczka cynamonu
łyżka kminu rzymskiego
łyżeczka goździków
2 liście laurowe
½ łyżeczki pieprzu cayenne
łyżeczka gałki muszkatołowej
Wszystkie składniki mielimy w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu.
Do miski wsypujemy szklankę mąki, a następnie dodajemy tyle wody, by uzyskać luźne ciasto. Mieszamy łyżką i wyjmujemy na blat obficie posypany mąką. Ugniatamy aż ciasto przestanie się lepić do rąk oraz blatu. Powinno być sprężyste, ale nie za twarde. Długie wyrabianie spowoduje, że łatwiej będzie cienko rozwałkować ciasto na cienki placek, a potem ulepić z niego ładne pierogi.
Soczewicę gotujemy na małym gazie w potrójnej ilości wody, aż stanie się miękka, a cała woda wyparuje. Następnie na oliwie minutę podprażamy garam masalę, którą następnie dodajemy do ugotowanej soczewicy razem z sosem sojowym, masłem i mascarpone. Solimy do smaku.
Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na cienkie placki. Szklanką wykrawamy kółka, które napełniamy łyżeczką farszu z soczewicy. Sklejamy rant i gotujemy w posolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi podajemy z odrobiną masła i sosu sojowego, przypruszone natką pietruszki.