Brukselka z tofu i sezamem
03 Marzec 2013
Znam niewiele osób, które lubią brukselkę. A ta malutka kapusta naprawdę potrafi być smaczna :)))))))))))))))))
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
6 główek brukselki
½ kostki wędzonego tofu
1 średnia marchewka
2 łyżki sezamu
2 łyżki oleju sezamowego
sól do smaku
sos sojowy do smaku ( ok. 2 płaskie łyżki)
odrobina soku z cytryny
dymka do posypania
Na oliwe z oliwek wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Następnie dorzucamy pokrojone w małą kostkę tofu i smażymy aż lekko się przyrumieni. Dolewamy 2 łyżki sosu sojowego. Dodajemy listki brukselki, startą na tarce marchewkę, sezam i całość dusimy pod pokrywką ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Do gotowych warzyw dodajemy olej sezamowy, sól i/lub sos sojowy do smaku oraz odrobinę soku z cytryny. Gotowe danie posypujemy dużą ilością poszatkowanej dymki