Brukselka z tofu i sezamem

03 Marzec 2013

Znam niewiele osób, które lubią brukselkę. A ta malutka kapusta naprawdę potrafi być smaczna :)))))))))))))))))

 

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

6 główek brukselki

½ kostki wędzonego tofu

1 średnia marchewka

2 łyżki sezamu

2 łyżki oleju sezamowego

sól do smaku

sos sojowy do smaku ( ok. 2 płaskie łyżki)

odrobina soku z cytryny

dymka do posypania

 

Na oliwe z oliwek wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Następnie dorzucamy pokrojone w małą kostkę tofu i smażymy aż lekko się przyrumieni. Dolewamy 2 łyżki sosu sojowego. Dodajemy listki brukselki, startą na tarce marchewkę, sezam i całość dusimy pod pokrywką ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Do gotowych warzyw dodajemy olej sezamowy, sól i/lub sos sojowy do smaku oraz odrobinę soku z cytryny. Gotowe danie posypujemy dużą ilością poszatkowanej dymki