Krupnik z orkiszu

20 Listopad 2012

1 duża biała cebula

1 średnia marchewka

1 mała pietruszka

2 małe ziemniaki

ok. 100 g wędzonego tofu

4 łyżki masła

1/3 szklanki kaszy orkiszowej

2 liście laurowe

5 łyżek sosu sojowego jasnego

3 ziarenka ziela angielskiego

czarny pieprz do smaku

sól do smaku

kilka gałązek natki pietruszki

odrobina liści kolendry

3 łyżki oliwy z oliwek

 

Cebulę, marchewkę, pietruszkę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzane  masło i smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu ok. 10 minut. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę i zalewamy wszystko 1,2 l wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy całość na małym ogniu aż ziemniaki i kasza się ugotują. Na patelni podsmażamy na oliwie z oliwek pokrojone w małą kostkę tofu. Pod koniec, gdy się przyrumieni, dolewamy sos, a następnie całość dorzucamy do zupy. Solimy i pieprzymy do smaku, a na talerzu posypujemy poszatkowaną natką pietruszki i kolendrą.