Krupnik z orkiszu
20 Listopad 2012
1 duża biała cebula
1 średnia marchewka
1 mała pietruszka
2 małe ziemniaki
ok. 100 g wędzonego tofu
4 łyżki masła
1/3 szklanki kaszy orkiszowej
2 liście laurowe
5 łyżek sosu sojowego jasnego
3 ziarenka ziela angielskiego
czarny pieprz do smaku
sól do smaku
kilka gałązek natki pietruszki
odrobina liści kolendry
3 łyżki oliwy z oliwek
Cebulę, marchewkę, pietruszkę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu ok. 10 minut. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę i zalewamy wszystko 1,2 l wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy całość na małym ogniu aż ziemniaki i kasza się ugotują. Na patelni podsmażamy na oliwie z oliwek pokrojone w małą kostkę tofu. Pod koniec, gdy się przyrumieni, dolewamy sos, a następnie całość dorzucamy do zupy. Solimy i pieprzymy do smaku, a na talerzu posypujemy poszatkowaną natką pietruszki i kolendrą.