Makaron z jalapeno
05 Wrzesień 2012
Makaron z JALAPENO jest ostry, ale smak który daje ta papryka, jest nie do podrobienia :)
500 g makaronu razowego spaghetti
3 papryczki jalapeno
4 białe średniej wielkości papryki
3 łyżki oliwy z oliwek
150 g sera z pleśnią kremowego Cantorel
2 płaskie łyżki zmiażdżonego zielonego pieprzu
1 płaska łyżka gałki muszkatołowej
1/3 szklanki śmietanki 30%
sól do smaku
Makaron gotujemy al dente. Białą paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Jalapeno kroimy w jak najcieńsze plasterki i dorzucamy do białej papryki. Całość dusimy ok. 10 minut. Następnie dorzucamy pieprz, gałkę, wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki ser. Solimy do smaku. Mieszamy aż ser się rozpuści i dodajemy ugotowany makaron.