Makaron z zielonym groszkiem

30 Sierpień 2012

Największym problemem, który chyba nie tylko mnie dotyczy, jest przekonanie dziecka, żeby przynajmniej spróbowało coś, co jest zdrowe. Nie od dziś wiadomo, że kolor „ zielony” na talerzu kojarzy się dzieciakom wyjątkowo źle, ale … co powiecie na tradycyjny makaron z pomidorami z podsmażonym na oliwie czosnkiem oraz zielonym groszkiem, który wygląda jak... pistacje?

 

200 g makaronu rurki

1/2 puszki pomidorów krojonych ( w sezonie lepsze będą świeżę)

4 łyżki oliwy z oliwek

1/2 szklanki zielonego groszku ( nie może być taki z puszki, bo zrobi się papka!!!:-)

ząbek czosnku

sól kamienna do smaku

 

Makaron gotujemy al dente. Zielony groszek sekundę miksujemy, ale nie na „ papkę” muszą być widoczne małe kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i po chwili groszek oraz szczyptę soli kamiennej. Ja dodałam odrobinę więcej, bo z delikatnym sosem pomidorowym trochę przesolony groszek był pyszny. Smażymy 2-3 minuty ciągle mieszając, żeby groszek lekko się przyrumienił. Zdejmujemy z patelni, na którą wlewamy kolejne 2 łyżki oliwy, dorzucamy pomidory, chwilę mieszamy i dodajemy ugotowany makaron.

Na talerz wykładamy porcję makaronu, a na niego przynajmniej 2 łyżki przysmażonego groszku z solą kamienną i czosnkiem.