"Moje 5 minut" odc.3

25 Luty 2013

Ten przepis jest banalny, ale... jeżeli zdecydujecie się zrobić te grzanki w swojej kuchni, na pewno często będziecie je powtarzać :)

bułki razowe

ok.70 g startego parmezanu

opakowanie śmietankowego serka do smarowania

3 łyżki gomasio

1 duży pomidor

3 małe ogórki kwaszone

ok. 50 g masła

 

składniki na gomasio:

5 łyżek sezamu

½ łyżeczki soli

 

Sezam prażymy na suchej patelni z solą cały czas mieszając, aż się przyrumieni. Następnie przesypujemy go do moździerza i ucieramy.

Pomidory i ogórki kroimy w cienkie plasterki.

Bułkę kroimy na pół i przypiekamy od wewnętrznej strony na maśle. Po podpieczeniu smarujemy białym serkiem. Na jednej z dwóch połówek kładziemy plasterki pomidora i ogórka. Posypujemy startym parmezanem, solą sezamową i przykrywamy drugą połówką. Podpiekamy lekko z dwóch stron.