"Moje 5 minut" odc.3
25 Luty 2013
Ten przepis jest banalny, ale... jeżeli zdecydujecie się zrobić te grzanki w swojej kuchni, na pewno często będziecie je powtarzać :)
bułki razowe
ok.70 g startego parmezanu
opakowanie śmietankowego serka do smarowania
3 łyżki gomasio
1 duży pomidor
3 małe ogórki kwaszone
ok. 50 g masła
składniki na gomasio:
5 łyżek sezamu
½ łyżeczki soli
Sezam prażymy na suchej patelni z solą cały czas mieszając, aż się przyrumieni. Następnie przesypujemy go do moździerza i ucieramy.
Pomidory i ogórki kroimy w cienkie plasterki.
Bułkę kroimy na pół i przypiekamy od wewnętrznej strony na maśle. Po podpieczeniu smarujemy białym serkiem. Na jednej z dwóch połówek kładziemy plasterki pomidora i ogórka. Posypujemy startym parmezanem, solą sezamową i przykrywamy drugą połówką. Podpiekamy lekko z dwóch stron.