Pomodori colorati
14 Wrzesień 2012
ok. 500 g kolorowych pomidorów ( żółte, czerwone, malinowe)
1 średnie awokado
½ średniej cukinii
50 g liści młodego szpinaku
6 rzodkiewek
2 płaskie łyżki pinioli
oliwa z oliwek
sos:
1/3 szklanki delikatnej oliwy z oliwek
płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
łyżka soku z cytryny
łyżeczka miodu
Pomidory kroimy w plastry. Awokado w grubą kostkę. Cukinię w cienkie plastry i podduszamy na odrobinie oliwy z oliwek. Rzodkiewki kroimy w jak najcieńsze plasterki. Piniole podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie. Pomidory, awokado, cukinię, szpinak i rzodkiewkę mieszamy delikatnie i tuż przed podaniem polewamy sosem i posypujemy przyprażonymi piniolami.