Pomodori colorati

14 Wrzesień 2012

ok. 500 g kolorowych pomidorów ( żółte, czerwone, malinowe)

1 średnie awokado

½ średniej cukinii

50 g liści młodego szpinaku

6 rzodkiewek

2 płaskie łyżki pinioli

oliwa z oliwek

sos:

1/3 szklanki delikatnej oliwy z oliwek

płaska łyżeczka musztardy sarepskiej

łyżka soku z cytryny

łyżeczka miodu

 

Pomidory kroimy w plastry. Awokado w grubą kostkę. Cukinię w cienkie plastry i podduszamy na odrobinie oliwy z oliwek. Rzodkiewki kroimy w jak najcieńsze plasterki. Piniole podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie. Pomidory, awokado, cukinię, szpinak i rzodkiewkę mieszamy delikatnie i tuż przed podaniem polewamy sosem i posypujemy przyprażonymi piniolami.