Tarta z papryką i rukolą
05 Wrzesień 2012
Wiem, wiem, pewnie przekonam tylko niewielu, że taką tartę można przygotować w banalny sposób, nie brudząc przy okazji 25 naczyń... ale spróbujcie uwierzyć mi na słowo, kupcie wszystkie potrzebne składniki ( lub zastąpcie je " czymś innym") i przygotujcie sobie niewiarygodnie smaczną kolację!!! A szczegóły w jutrzejszym Dzień Dobry TVN :)
1 duża biała cebula
2 czerwone papryki
4 łyżki oliwy z oliwek
100 g pecorino
100 ml słodkiej śmietanki
2 płaskie łyżki kolorowego pieprzu
ok. 100 g rukoli
garść pistacji
sok z cytryny
ciasto:
3 łyżki mąki pszennej razowej graham
50 g masła
¾ szklanki mąki pszennej razowej graham
2 czubate łyżki śmietany 18%
szczypta soli
Do naczynia żaroodpornego wkładamy masło i wsypujemy 3 łyżki mąki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Czekamy aż masło się rozpuści i lekko przyrumieni i wyjmujemy. Następnie w naczyniu dokładnie mieszamy łyżką i dodajemy resztę mąki, śmietanę i sól. Po wymieszaniu też łyżką rozgniatamy w formie, żeby powstał spód tarty. Nakłuwamy widelcem i na 5-7 minut wstawiamy do piekarnika ( termoobieg) żeby ciasto się trochę podpiekło.
Cebulę kroimy na pół a następnie w cienkie plasterki, paprykę w cienkie paseczki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, na patelnię, dodajemy pieprz. Całość dusimy ok. 10 minut aż cebula się zeszkli, a papryka przypiecze. Po uduszeniu dodajemy starty ser pecorino, śmietankę i całość dokładnie mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód i zapiekamy ponownie ok. 10 minut, aż tarta się przyrumieni od góry. Gotową posypujemy poszatkowaną rukolą oraz przyprażonymi na odrobinie oliwy pistacjami i polewamy sokiem z cytryny.