Tulipany 4 sery
11 Listopad 2012
Kolejny przepis z "tulipanami"...
( porcja dla 4 osób)
200 g makaronu „ tulipany”
2 średnie cebule
150 g orzechów włoskich
3 łyżki oliwy z oliwek
150 ml śmietanki 30%
50 g sera pleśniowego fourme d'ambert
50 g sera złoty lazur
50 g sera bursztyn
50 g sera dziugas
1/3 ostrej czerwonej papryczki
sól do smaku
duża ilość kolorowego pieprzu do smaku
Makaron gotujemy al dente ( powinien być nawet lekko twardy, bo na koniec mieszamy go z sosem). Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno poszatkowane orzechy włoskie, gdy się lekko przyrumienią dorzucamy pokrojoną w małą kostkę cebulę. Całość smażymy na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Następnie dolewamy śmietankę i dodajemy drobno poszatkowaną ostrą papryczkę, pokrojony w małą kostkę ser pleśniowy fourme d'ambert i złoty lazur. Całość doprawiamy dużą ilością świeżo mielonego, kolorowego pieprzu. Dorzucamy ugotowany makaron oraz pozostałe sery i całość dokładnie mieszamy tak, żeby wszystkie składniki się połączyły.