Tulipany 4 sery

11 Listopad 2012

Kolejny przepis z "tulipanami"...

( porcja dla 4 osób)

200 g makaronu „ tulipany”

2 średnie cebule

150 g orzechów włoskich

3 łyżki oliwy z oliwek

150 ml śmietanki 30%

50 g sera pleśniowego fourme d'ambert

50 g sera złoty lazur

50 g sera bursztyn

50 g sera dziugas

1/3 ostrej czerwonej papryczki

sól do smaku

duża ilość kolorowego pieprzu do smaku

 

Makaron gotujemy al dente ( powinien być nawet lekko twardy, bo na koniec mieszamy go z sosem). Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno poszatkowane orzechy włoskie, gdy się lekko przyrumienią dorzucamy pokrojoną w małą kostkę cebulę. Całość smażymy na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Następnie dolewamy śmietankę i dodajemy drobno poszatkowaną ostrą papryczkę, pokrojony w małą kostkę ser pleśniowy fourme d'ambert i złoty lazur. Całość doprawiamy dużą ilością świeżo mielonego, kolorowego pieprzu. Dorzucamy ugotowany makaron oraz pozostałe sery i całość dokładnie mieszamy tak, żeby wszystkie składniki się połączyły.