Zielona pasta

12 Wrzesień 2013

Na specjalną prośbę Gosi zamieszczam przepis na zieloną pastę, która jest wariacją na temat pesto. Przygotowując pesto na imprezę zorientowałam się, że skończyły mi się pestki słonecznika oraz wszelkie odmiany orzechów, których do tej pory używałam, a parmezanu miałam dosłownie jak na lekarstwo...
Pomyślałam sobie: " Ryzyk fizyk" :) i zamiast orzechów/pestek słonecznika dodałam ... gomasio, czyli sól sezamową i... muszę powiedzieć, że takie eksperymentowanie okazało się bardzo smaczne w skutkach :-)

opakowanie rukoli ( ok.150g)
mały pęczek natki pietruszki
ząbek czosnku
 sok z 1/2 cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki gomasio ( przepis obok)
20 g startego parmezanu

Rukolę i natkę pietruszki szatkujemy, a następnie miksujemy w blenderze razem z oliwą, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z cytryny. Mieszamy ze startym parmezanem i gomasio.

TA PASTA NADAJE SIĘ I JAKO DIP, I JAKO SMAROWIDŁO DO KANAPEK I JAKO PESTO NP. DO RAZOWEGO MAKARONU- W TEJ POSTACI MOJE DZIEWCZYNKI LUBIĄ JĄ NAJBARDZIEJ:-)