Zupa tajska z boczniakiem i zielonym groszkiem

06 Luty 2013

1 duża marchewka

1 średni por

150 g boczniaków

150 g zielonego groszku ( mrożonego)

400 ml mleka kokosowego

ok. 6 łyżek oleju ryżowego

przyprawy:

3 liście limonki

2 ząbki czosnku

imbir wielkości kciuka

½ ( lub cała) ostra czerwona papryka

sos sojowy do smaku

łyżeczka cukru trzcinowego

świeża kolendra do przybrania

sok z ½ limonki

 

Na 3 łyżkach oleju ryżowego na woku lub wysokiej patelni podsmażamy wyciśnięty ząbek czosnku i starty na tarce, obrany ze skóry imbir. Następnie dorzucamy drobno poszatkowaną ostrą papryczkę. Po chwili dodajemy marchewkę, którą możemy pokroić w cienkie plasterki, lub zetrzeć na grubej tarce. Pora kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy do marchewki. Solimy do smaku. Dusimy 2-3 minuty, a następnie dodajemy pokrojonego w cienkie plasterki boczniaka i liście limonki. Dusimy kolejne 5 minut. Dolewamy mleko kokosowe i dorzucamy zielony groszek. Po ok. 5 minutach zupę doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki i cukrem trzcinowym. Zdejmujemy z gazu. Posypujemy natką kolendry.

 

p.s.

  • imbir najlepiej obiera się łyżeczką do herbaty

  • mleko kokosowe powinno mieć w swoim składzie WYŁĄCZNIE kokos i wodę, po otwarciu puszki mleko ma prawo się rozwarstwiać